Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Hindi Japanese Korean Malay

SEJARAH

Pusat Belia Antarabangsa (IYC) ditubuhkan oleh kerajaan melalui keputusan Jemaah Menteri pada 6 Februari 1985 dan dirasmikan pada 16 April 1988 oleh YAB. Perdana Menteri Malaysia (Y.A.Bhg. Tun Dr. Mahathir Mohamed).

Seorang Tan Sri Kampo Harada (Mendiang) dari Nihon Shuji Educational Federation, Jepun telah bersetuju menderma 1 Billion Yen (RM10 Juta) pada tahun 1985 kepada kerajaan Malaysia bagi tujuan membina Pusat Belia Antarabangsa yang dimaksudkan. Pusat Belia Antarabangsa telah ditubuhkan di bawah Akta Syarikat 1965 [Akta 125]. Walaupun ia didaftarkan di bawah Akta Syarikat, tetapi ia bersifat sebagai sebuah Syarikat Berhad Menurut Jaminan (Company Limited by Guarantee and Not Having A Share Capital), berorientasikan perkhidmatan (Service Oriented) dan tidak mencari keuntungan.

Dari segi sejarahnya, termeterai perjanjian persefahaman di antara penderma dan kerajaan di mana kerajaan Malaysia dikehendaki memberi peruntukan tahunan untuk mengurus dan mentadbir IYC, manakala Ketua Setiausaha Kementerian (Kebudayaan) Belia dan Sukan Malaysia atas sifat jawatannya bertanggungjawab menjaga kepentingan kerajaan dengan mengetuai Lembaga Amanah tersebut sebagai Pengerusi.

Persetujuan tersebut tercatat di dalam kertas Kabinet bertarikh 6 Februari 1985. Ahli Lembaga Amanah YPBA terdiri daripada 11 orang, 6 dari Malaysia (termasuk Pengerusi) dan 5 dari Nihon Shuji Education Foundation, Japan (termasuk Naib Pengerusi).

MAKLUMAN TERKINI

 

 

 

 

 

 

PAKEJ MAJLIS HARI RAYA

Tawaran bermula pada 9 Mei hingga 30 Jun 2022.

Harga Pakej bermula RM 61.80 🤗🤗🤗Tempah sekarang untuk Majlis Hari Raya anda !!!

📞 03 - 91719204 /05📧 marketing@iyckul.org.my
* Tertakluk kepada terma dan syarat

 

 

 

PENGUMUMAN 📢
 
Pengurusan IYC menangguhkan program IYC Envoy Europe 2022 yang dijadualkan berlangsung
di Poland, Czech Republic, Austria, Slovakia dan Hungary pada 21 Jun hingga 5 Julai 2022 pada satu tarikh yang akan dimaklumkan dari masa ke semasa menerusi laman sesawang dan laman sosial IYC.
 
Sebarang pertanyaan berhubung perkara ini, boleh merujuk kepada
Encik Jadzreill Jaafar di talian 03-91719204 atau +60 18-988 5276.
 

 

KENYATAAN TENDER

Pelawaan adalah dibuka kepada semua kontraktor Bumiputera yang berpengalaman, berkelayakan dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dalam bidang berkenaan bagi melaksanakan kerja-kerja seperti berikut : 


Jangan lupa untuk imbas kod bar di paparan banner bagi urusan yang menggunakan platform 'Whatsapp' dan sertai saluran telegram 'IYCRESIDENCEKL' untuk berhubung dengan kami.

 

 

TEMPAH KEMUDAHAN IYC

Tempah bilik penginapan dan kemudahan IYC sekarang ! Untuk maklumat lanjut,sila hubungi kami di talian 03-91719204/5 atau layari http://live.ipms247.com/booking/book-rooms-yayasanpusatbeliaantarabangsa

 

 

 

 

 

 

Go to top